Díky tomuto jednoduchému vynálezu si můžete doma vařit skvělou kávu za dostupnou cenu. Není třeba investovat do drahých kávovarů, kvalitní kávu vám udělají i levnější přístroje.
Na trhu existuje mnoho druhů kávovarů. Někomu může přijít obtížné vyznat se v tom všem, ale věřte, že svět kávovarů však není obtížný. Zde si jednoduše probereme, jak si mezi nimi vybrat.
Druhy kávovarů
Kávovary jsou obvykle vyrobeny z keramiky, oceli a hliníku. Jak můžete hádat, byly uvedeny v pořadí od nejdražších po nejlevnější. Pro mnoho milovníků kávy zní kombinace hliníku a vaření kávy přinejmenším nepříjemně. Hliník, bohužel, kazí chuť kávy, proto je nejlevnější alternativu lepší ponechat ostatním a dát na ocel nebo keramický kávovar. Ocelové předměty mají vždy výhodu oproti keramice, pokud jde o odolnost. Prostě je nemůžete rozbít. Naproti tomu keramika je známá svou jemnou krásou. Tento materiál také umožňuje tvůrčí kreativitu. Každý si dle svého uvážení musí vybrat mezi ocelí a keramikou.
Dalším rozlišením mezi kávovary je to, pro kterou troubu jsou vhodné. Lidé používající plynové a elektrické varné desky by neměli mít problém. Pokud máte indukční varnou desku, je dobré si před nákupem zkontrolovat, zda je váš kávovar kompatibilní.
Stále existují zjednodušené verze kávovarů. Jedná se obvykle o skleněné nádoby s vestavěným „mačkadlem“. Jsou ideální pro méně náročné milovníky kávy. Jejich plus je jednoduchost, jsou skvělé v kancelářských podmínkách.
Kapacita kávovaru
Kapacity jsou uváděny v mililitrech nebo pohárech. Čím menší je kapacita kávovaru, tím intenzivnější bude káva. Nestojí za to kupovat kávovary, než jsou naše potřeby, protože káva nebude chutnat stejně dobře.
Při výběru postupujte podle toho, jak často se vaří káva najednou. Pokud se jedná o jeden šálek, neinvestujte do velkého kávovaru, který pojme 300 ml nebo více. Pro jednu osobu by měl stačit šálek kávy o objemu 130 ml nebo i menší. Připomeňme si, že káva se vyrábí v espressu, tj. v čisté kávové esenci. Tento druh kávy se obvykle podává v 70 ml šálcích. Proto, pokud jsme zvykli pít slabší kávu, mělo by množství připraveného nápoje zahrnovat také následné ředění přidáním horké vody.