Pokud už máme používat olej, doporučuje se jednoznačně ten olivový. Dobrý a hlavně kvalitní olivový olej je zdravý a také chutný. Jak ho vybrat?
Chcete si vybrat opravdu kvalitní olivový olej? Na tohle si dávejte pozor!
Na trhu nalezneme obrovskou nabídku olejů, od nejrůznějších značek, nejrůznější kvality a v nejrůznějších obalech. Možná právě samotný obal vám může ale hodně napovědět. Olivový olej je zdravý, je chutný a dá se používat zejména ve studené kuchyni, pokud ale vyberete správně, můžete ho využívat i na smažení a vaření. U olivového oleje oceňujeme zejména obsah cenných látek, ale i barvu, chuť a samozřejmě vůni. Asi každý si kvalitní olivový olej spojí s mořem a sluníčkem, saláty a s rybami a také s vínem. Zkrátka se slunným Středomořím. Olivový olej ale vždy nemusíte koupit jen ve výborné kvalitě, dobře dávejte pozor na to, co kupujete. Jak se v tom zorientovat?
Jak poznat kvalitu?
Kvalitní olivový olej je to nejlepší, co si můžete přát. Hodí na studenou kuchyni, zejména saláty jsou díky němu fenomenální. No a hlavně je zdravý a pro náš organismus potřebný. Ovšem, jak si můžete být jistí, že máte doma skutečně kvalitní olivový olej? Samozřejmě, že se můžeme setkat s různým označením, tím nejlepším je pak Extra panenský olivový olej, který se označuje jako Extra Virgin. Tento olivový olej se lisuje za studena, je vhodný výhradně pro použití ve studené kuchyni a obsahuje velké množství vitamínu E. Pokud chcete to nejlepší, musíte vybírat právě tento druh olivového oleje.
Ovšem to není všechno. Že je olej kvalitní se dá poznat i z toho, že si na obalu přečtete, že byly olivy na jeho výrobu sklízeny v říjnu, v tomto měsíci je totiž ideální doba na sklizeň oliv. Záleží i na tom, v čem olej kupujete. Dnes totiž narazíte klidně i na plastovou nádobu, ve které se výrobce snaží prodat Extra panenský olivový olej za výhodnou cenu. Co na plat, sice ušetříte, ale to nejlepší si domů opravdu neodnesete. Olivový olej by se měl výhradně skladovat ve skleněné nádobě a ta by měla být ještě k tomu tmavá.
Olivový olej na smažení
U kvalitního olivového oleje je problém s tím, že při vyšší teplotě se znehodnocuje. Ovšem olivový olej z pokrutin https://www.olivum.cz/info/olivovy-olej/ můžete bez obav využívat i na smažení. Tento olej se vyrábí se zbytků již vylisovaných oliv, i tak v nich ale ještě zůstává hodně oleje a ten se pak zpracovává a prodává jako olivový olej z pokrutin. Co do kvality je na tom sice o něco hůře, ale alespoň jej můžete využít právě i na teplou kuchyni.
Pro každého, kdo žije zdravě, je olivový olej nepostradatelnou součástí jídelníčku.