1. řepné a třtinové varianty
Nejčastěji používaný cukr pochází z cukrové řepy a sestává ze 100% sacharózy. Také třtinový cukr obsahuje 100% sacharózy a liší se pouze v tom, že je vyroben z tropické cukrové třtiny.
100 g cukru obsahuje 400 kalorií a žádné vitamíny. Je to mylná představa, že hnědý cukr je zdravější, protože samotná barva neříká nic o kvalitě cukru. Často se cukr jednoduše následně bělí.
I když je pravda, že nerafinovaná varianta obsahuje více minerálů, jejich celkový obsah je nižší než 1%.
2. Kolik kalorií má?
Normální bílá verze (sacharóza) patří do sacharidů a obsahuje 16,8 kilojoulu na gram. To je asi čtyři kilokalorie na gram. Je téměř ve všem, co jíme: mléko má například pět procent (laktóza, mléčný cukr), Coca Cola deset procent, hořké čokolády mezi 20 a 40 % a v mléčné čokoládě je jej často více než 50 procent.
3. Je zdravý nebo nezdravý?
Sladké krystaly jsou odpovědné za zubní kaz. Pro zuby je proto sacharóza nepřítelem číslo jedna. Mnozí vědí, že bílé krystaly jsou kalorická bomba. Ale dokud nebudete konzumovat více cukerných kalorií, než potřebujete, příliš neztloustnete.
4. Je hnědý lepší než bílý?
Ne.
Hnědý vypadá přirozeněji díky své barvě. Hnědá barva je způsobena tím, že krystaly ještě nejsou zbaveny všech zbytků sirupu. Hnědé sladidlo má stejně kalorií jako bílé a je stejně špatné pro zuby. Chuť je trochu karamelová. Vzhledem k tomu, že obsahuje trochu více vody, není tak odolný jako bílá varianta. Není zdravější.
6. Je prostě všude
Například jogurty z ovoce jsou opravdové cukrové bomby. Instantní kávy také obsahují velkou porci. Důvod je, že bez výrobních sladidel obvykle nemají produkty chuť.
7. Je veganský?
Obvykle ano, přece jen je vyroben z rostlin. Občas se však používá k odbarvování živočišné uhlí.
8. Může se stát závislostí?
Odpověď je ano. Je to stimulující látka, jako je alkohol nebo cigarety.
9. Lze jej nahradit?
● Xylitol má o 40 procent méně kalorií, ale není mnohem sladší než klasika. Xylitol omezuje zubní kaz, je často používán v dentální péči.
● Erytritol je vyroben z glukózy, ale je nekalorický a má jen malý vliv na hladinu cukru v krvi a hladině inzulínu.
● Sacharin je až 700krát sladší než sacharóza a historicky první sladidlo – ale mnozí z něj mají obavy.
10. Je ovoce problémem?
Ano i ne.
Obvykle nejíme tolik ovoce, že by jejich cukr mohl být problém. To se však týká pouze běžného ovoce, jako je jablko, hruška, jahoda.
Se smoothies nebo šťávami to vypadá jinak. Například průmyslové sušenky často používají hroznové šťávy ve velkém množství, aby byly sladké – to už prostě není zdravé.
11. Potřebujeme cukr?
Ne.