Delikatesa do polévek a omáček – glutaman sodný se v potravinářském průmyslu využívá jako zvýrazňovač vůně a chuti pokrmů. Někdy se dokonce přidává do hnojiva a chemických postřiků při pěstování zemědělských komodit. Kupříkladu si bez něj nedokážeme představit smažené bramborové lupínky a přiznejme si, že někteří z nás by jich snědli celý sáček na posezení. Odvrácenou stranou mince glutamanu sodného je však zdravotní hledisko, má neblahý vliv na nervovou soustavu a hormonální rovnováhu, může vyvolat žaludeční a dvanáctníkové vředy, diabetes, nadváhu, až obezitu, psychické problémy – deprese a někdy až agresivní chování.
Glutaman sodný je synteticky vyrobená látka, na jejíž působení reagují citlivé chuťové receptory na jazyku. V přírodě je to však zařízeno tak, že tyto receptory byly původně určeny k přirozené reakci na kyselinu glutaminovou. Ta je ovšem neškodná, ba právě naopak je zdraví přínosná. Obsahují ji ve větším množství mořské řasy, zvláště pak Kelpa Nakliceno.cz, též nazývána jako Kombu.
Kelpa je bohatým zdrojem přirozeného zvýrazňovače chuti – kyseliny glutaminové
Řasu Kelpa využívají přímořské národy již po staletí k dochucování potravin, kyselina glutaminová skutečně zvýrazňuje chuť a gurmánský zážitek je o to vyšší, což se potvrzuje zvláště u asijské kuchyně, která je známa úžasnými chuťovými variacemi.
Totéž si ovšem můžeme dopřát i doma, Kelpu (Kombu) zakoupíte v prodejnách zdravé výživy buď ve formě tablet, prášku, nebo v celých sušených plátech. Na povrchu plátů se někdy objevuje bělavý povlak a to je právě vysrážená kyselina glutaminová spolu s některými minerálními prvky.
Mořské řasy se obecně velmi hodí pro vaření obilovin a luštěnin, do polévek, omáček a zeleninových salátů, kde nejen, že zvýrazní chuť, ale dodají i potřebné minerály, které na některých vyčerpaných zemědělských půdách ve vnitrozemí nejsou v tamních pěstovaných plodinách dostatečně zastoupeny.