Tím nejdůležitějším aspektem při plánování je prostor. Na začátku bychom si měli ujasnit, kam přesně chceme novou kuchyni umístit a jak velká vybraná místnost je. Je zde dostatek denního osvětlení, aby byla pracovní plocha dostatečně osvětlena? Neméně podstatnou věcí je také tvar samotné linky. Bude jednořadová, dvouřadová, tvaru U nebo L? Máme dostatek podlahové plochy a vejde se nám tam vše, co bychom si představovali? Je dobré nakreslit si předběžný plánek i s rozměry. Při jeho vytváření nezapomeňte, že hloubka pracovní plochy je 600 mm.
Nyní máme hrubou přípravu. Na řadu přichází detailnější řešení jednotlivých částí.
Svou roli hraje materiál skříněk a pracovní desky. Je vhodné držet se dřeva s matným povrchem. V případě, že zvolíte ten lesklý, se dopředu připravte na časté uklízení. Na lesklých plochách bude vidět každá čmouha a každý otisk prstu.
Skříňky vedle sebe poskládejte podle toho, zda jste pravák nebo levák. Usnadníte si tím budoucí práci v kuchyni a vaření samotné. Pozor dejte také na otevírání dvířek. Není jedno, zda budou levá či pravá.
Při volbě dřezu se vyhněte těm s bílým povrchem. Jejich barva časem zažloutne a také se špatně čistí. Baterii kupte tu směšovací. Ovládání baterie, kde je teplá a studená voda zvlášť, by se vám časem zprotivilo.
Zvažte umístění trouby do vysoké skříně a ne pod pracovní plochu. Při manipulaci s plechy a pekáči se nebudete muset ohýbat. Pečení tak bude pohodlnější. Leničku či chladničku nikdy neumisťujte vedle otopných těles.
V neposlední řadě myslete také na uskladňování potravin, ať máte dostatek místa a prostoru na jejich uložení.
Poslední rada se týká stylu. Nezapomeňte, že kuchyně by vám měla sloužit několik let. Pořiďte si jí tedy v nadčasovém designu. Pamatujte, že neutrální barvy lze vždy doplnit nejrůznějšími bytovými a kuchyňskými doplňky. Ty obměníte mnohem snadněji než barvu pracovní desky.